Bevezetés a Chatbotok Világába

Olvasási idő: 8 perc - A cikket írta: Benkő Bence - Chatbee.hu

Emlékszel még azokra az időkre, amikor egy e-mailon 70-80%-os megnyitási arány volt? Vagy amikor egy Facebook hirdetésnél 4-5 Ft-ba kerültek a kattintások? Sajnos manapság ez már szinte elképzelhetetlen, de nincs is ezzel semmi baj.

Időről-időre mindig felbukkannak új lehetőségek és ilyenkor az igazán szemfüles vállalkozók még a hype előtt kipréselik belőle a maximumot. Azt mondják, addig üsd a vasat, amíg meleg és a chatbotok… nos, azok még tűzforróak! Nem szabad addig várni az alkalmazásával, amíg ezt az eszközt is teljesen kihasználják és kiégetik a vállalkozók és marketingesek. Hidd el, hogy ha későn eszmélsz, már közel sem lesz annyira hatékony, mint most, a fénykorában!

Viszont nézzük csak, mi is az a chatbot?

Ez a kis „robot” nem más, mint egy:

  • Segítőkész ügyfélszolgálatos
  • Kreatív marketinges
  • Veterán értékesítő

…egy személyben.

Úgy tekints rá, hogy ez egy automatikus segítség a vásárlóidnak, ahol a gyakori kérdéseikre tudnak választ kapni, személyre szabott ajánlásokat tudnak böngészni azonnal és akár komplett értékesítési tölcséren lehet őket végig vezetni 80-100%-os megnyitási aránnyal.

A chatbot tehát egy „fejlett szoftver”, amely többé kevésbé képes leutánozni az emberi kommunikációt és egy kétirányú, interaktív beszélgetést folytat emberi beavatkozás nélkül.

Maga a chatbot szó egy elég tág fogalom, és már elég régóta léteznek. Ilyen chatbot például a Siri, a Google Assistant és az Amazon Alexa is, csak ezek hangalapú mesterséges intelligenciák.

Mesterséges intelligencia a chatbotokban

Wow, még egy új és érdekes szó! Mesterséges intelligencia a chatbotokban. Ez hogyan mutatkozik meg a gyakorlatban? A robot lényegében felismeri a természetes beszédet és a különböző kifejezéseket (ezt hívják NLP-nek), tehát nem pusztán kulcsszavakra reagál, hanem az emberi szándékra.

Ezt folyamatosan lehet tanítani, fejleszteni, de ilyen szintű chatbotok manapság még csak a hatalmas cégeknél vannak. Magyarországon az ilyenek még nem annyira elterjedtek, de egy átlagos KKV-nak valószínűleg soha az életben nem fog kelleni egy ilyen rendszer.

Pont ezért a chatbot szót, most korlátozzuk le egy Messenger chatbotra, mert ez az a technológia, ami széleskörben elterjedt és még jobban elfog a közeljövőben. Mellesleg ezeknél beszélhetünk valós, gyakorlati megtérülésről is és széleskörű alkalmazásról.

Szóval, egy ilyen Messenger bot az üzleti Facebook oldaladhoz kapcsolódik hozzá egy API kapcsolat segítségével, és utána ezt a chatbotot ki tudod tenni a weboldaladra egy chatablakba és még sok más helyen tudod hasznossá tenni.

Hallottál már a Messenger marketingről?

A Messenger marketing az a folyamat, ahol a különböző chat platformokon keresztül – mint például a Facebook Messenger – érdeklődőket generálunk a termékeid vagy a szolgáltatásaid iránt. A chatbot által biztosított kétirányú, automatizált kommunikáció miatt sokkal hatékonyabb ez a marketing csatorna, mint az összes többi, hagyományos marketing eszköz, pld. landing oldal, email marketing, stb. A párbeszéd marketingé a jövő!  Erre egy remek példa, hogy már többen használnak üzenetküldő alkalmazásokat, mint a közösségi médiát.

Sőt, a vásárlók 68%-a szerint az üzenetküldés a legkényelmesebb és legkézreesőbb módja annak, hogy kapcsolatba lépjenek cégekkel – derült ki egy Business Insideres kutatásból.

Milyen megoldások léteznek chatbot építésre?

Fontos, hogy a chatbot önmagában csak egy eszköz, semmi más. Ha nincsen mögötte egy nyerő stratégia, egy kitűzött cél, akkor ezek nélkül csak olyan lesz, mint egy rossz orvos, aki nem megkérdezi, hogy hol fáj, hanem minden egyes testrészedet végig nyomkodja, míg meg nem találja a fájó pontot. Mondhatni, hogy így is elvégzi a munkáját, de közben a páciens azt gondolja, hogy ki ez a kretén orvos, biztos nem jövök hozzá többet. Szóval, a lényeg: mindig a célhoz választjuk a megfelelő eszközt és nem fordítva.

Chatbot szoftverek, amikkel te is fel tudod építeni magadnak a robotot:

  • Manychat
  • Chatfuel
  • Mobile Monkey
  • Landbot.io
  • Dialogfow (Mesterséges intelligencia és beszédfelismerés)
  • Drift

Összességében, ha Messenger chatbotot akarsz építeni akkor használd a Manychatet, ha pedig Messengertől függetlenül, egy weboldalon futó chatablakot szeretnél kitenni, akkor használd a Landbot.io-t.

Milyen területen működnek jól a chatbotok?

Igazából, amelyik vállalkozásnak van online jelenlét ott szinte biztos, hogy valamilyen formában lehet hasznosítani az automatizációt.

Kimondottan jól működnek a csevegő robotok webáruházaknál, ahol termék ajánlásra, ügyfélszolgálatra is kiválóan lehet használni.

Ha esetleg B2B-ben utazol az sem probléma, hiszen jelölt és érdeklődő gyűjtésre is kiválóan lehet a chatbotokat alkalmazni.

Tudj meg még többet a chatbotokról

Ha szeretnél többet megtudni a chatbotokról, akkor van egy ingyenes e-bookunk, amit le tudsz tölteni a linkre kattintva. Ezzel még jobban beleáshatod magadat a chatbotok világába, megtudhatod azt a 22 indokot, hogy miért éri meg egy chatbot 2020-ban, hogyan kell kitenni egy chatablakot a weboldaladra és bevetésre kész Messenger marketing kampány ötleteket kaphatsz belőle!

A link: https://m.me/chatbee.hu?ref=chatbot-ebook-podcast

Kövesd Bencét további hasznos tippekért Instagram-on: https://www.instagram.com/chatbee.hu/

További hasznos linkek:
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz:
 https://facebook.com/groups/126457195460264/
Kövess minket Instagram-on: https://instagram.com/elsobizniszem/
Teljes körű marketing kivitelezés: https://elsobizniszem.hu/marketingkivitelezes/
Weboldal készítés cégeknek: https://elsobizniszem.hu/weboldal-keszites

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

OLVASD EL EZEKET IS